Интернет-магазин красной икры IKRA.ua

(044) 451-54-22   0987569293   Контакти Допомога | Пошук | Мапа сайту | Корзина | Реєстрація                 ВХІД

Питання-Відповіді

Рейтинг користувача:  / 3
ГіршийКращий 

А колір червоної ікри говорить про її якість

- А колір червоної ікри говорить про її якість? Справа в тому, що я регулярно купую малосольну лососеву ікру в одного виробника. Як правило, ікра яскраво-жовтогарячого кольору, а останній раз виявилася з коричнюватим відтінком, зовсім не золотава, а просто світло-світло-коричнева. Виробник пояснив це наступним: «цього разу ікра протиралася через сито вручну, без хімічних добавок, тобто без ензимів - звідси й легке потемніння». Прагну додати, що на смак і пружність ікринок нічим не відрізняються від звично-жовтогарячих. Так все-таки ікра свіжа або не дуже? І чи  мають чи ензими якесь відношення до кольору ікри? Заздалегідь дуже вдячна. Запитання поставила Олена.

- Звичайно, колір ікри є гастрономічним показником якості й свіжості продукту. Але є два пояснення можливої причини потемніння ікри: перше - для ікри, зробленої за ГОСТом  (із свіжої ікри-сирцю, без заморожування ястиків); друге - для ікри, зробленої по технічних умовах з морожених ястиків. Головне - прочитайте на баночці, згідно якого регламентуючого документу зроблена продукція: за  ГОСТом чи по ТУ?

ВАРІАНТ №1: ЯКЩО ІКРА ЗРОБЛЕНА ЗА ГОСТом. За ГОСТом (№18173 «Ікра лососева зерниста солона») ікра виготовляється із свіжої ікри-сирцю (без заморожування ястиків). При цьому свіжий ястик повинен бути посолений протягом не більш 2-х годин з моменту вилучення його із свіжо-виловленої риби (доставка риби-сирцю з місця вилову до місця переробки не більш 6 годин). Такі жорсткі тимчасові вимоги ГОСТу до свіжості сировини (ікри-сирцю) обумовлені швидким погіршенням якості поверх норми «полежавшого» ікряного ястика. Такий ястик вважається «затриманим» і для виробництва ікри за ГОСТом не дозволений! Ікринки в «затриманому» ястику втрачають пружність, оболонка їх стає «м'ятою» і при цьому такий ястик різко міняє колір: стає яскраво-червоним, а потім темніє. Свіжий лососевий ястик - не червоний, а блідо-рожевий, майже що білий. Через 2-3 години після вилучення його із свіжої риби ястик починає червоніти, а через 10-12 годин він стає повністю темним (коричневим). У випадку засолу яскраво червоних або потемнілих ястиків ікра з такої «затриманої» сировини не витримує необхідного строку зберігання - темніє усередині банки й псується. Тому перед засолом ікри за ГОСТом ястики із червоним і темним кольором (несвіжі) - відсортовують (викидають). Тому якщо придбана Вами ікра зроблена за ГОСТом ( згідно з маркуванням на жерстяній банці) і при цьому вона має темнуватий колір - значить споконвічно, до засолу(!), сировина для виробництва даної ікри БУЛА «ЗАТРИМАНА» («ПРОЛЕЖАЛА») - і така ікра в банку за ГОС Том  НЕ ПОВИННА БУЛА потрапити! А якщо потрапила - виходить, технологія не дотримана... Але цей варіант дуже малоймовірний для споконвічних далекосхідних виробників ікри за ГОСТом.

ВАРІАНТ №2: ЯКЩО ІКРА ЗРОБЛЕНА ПО ТУ. Головна відмінність вимог ТУ від ГОСТовських - це те, що ТУ дозволяє використовувати в якості вихідної сировини для виробництва солоної лососевої ікри ЗАМОРОЖЕНІ В БРИКЕТАХ ЯСТИКИ! Швидше за все, це і є Ваш випадок (особливо, якщо виробництво ікри - Українське, а не Далекосхідне з району промислу)! При такому способі засолу ікри (з розморожених ястиків) за технологією ТУ  ДОПУСКАЄТЬСЯ ПОТЕМНІННЯ ГОТОВОЇ ІКРИ! Тут уже потемніння не говорить про несвіжість сировини («затримку»), а просто є особливістю поведінки ястиків на світлі після дефростації (розморожування). При виробництві ікри таким способом (з мороженої сировини) технологічні інструкції рекомендують якнайменше тримати розморожену ікру на світлі, а після засолу - негайно розфасовувати її в тару, що не допускає проникнення світлових променів ( щоб уникнути потемніння ікри).

Додам ще, що деякі ТУ (як правило, для глибоко материкових, а не прибережних Далекосхідних підприємств) узаконюють і інші «ненатуральні» способи поліпшення привабливості виду ікри з розмороженої сировини, такі як: закріплення оболонки ікринок за допомогою ошпарки паром при температурі до 80град. (це не видно, але вітаміни в такій ікрі вже зварені); підфарбовування готової потемнілої або знебарвлення ікри за допомогою харчових барвників; внесення ароматизаторів для підтримки запаху й смаку, властивого свіжій (не замороженій) лососевій солоній ікрі; Допускається по ТУ й застосування штучних ЕНЗИМНИХ ДОБАВОК - вони хімічно розчиняють оболонку ястика (тобто оболонку мішечка з ікрою) і тим знімають необхідність «протирання» ікри через гуркітки за допомогою дорогої ручної праці. Але при цьому ікра має специфічний «медичний» ензимний присмак, і, крім того, із часом ензими продовжують розчиняти - тепер уже оболонки самих ікринок - і через два-три місяці продукція усередині баночки перетворюється з ікри в рідку кашу. Тому ензимну ікру після засолу зберігають у замороженому виді у брикетах («солоно-морожена ікра»), а розморожують і фасують в індивідуальну споживчу тару тільки безпосередньо перед реалізацією продукту!

- Купила ікру Камчатський посол, виявилася занадто щільна оболонка ікринок у банці. Що ж виходить - низька якість червоної ікри??? І голограма є й вибиті цифри 050111 ІКРА 839 1Р.

ОБІДНО! Запитання поставила Марія.

- У процесі дозрівання лососевої ікри виділяють п'ять ступенів (стадій) її зрілості: від першої - самої м'якої (з риби, виловленої ще в морі), до п'ятої - дуже пружної (з риби, виловленої поблизу нерестовищ: у верхів'ях рік і озерах). Ікра «Камчатський Посол» проводиться по двох різних технологіях: за ГОСТ-18173 (така баночка має кольорову літографовану кришку) і по ТУ (кришка жерстяна без літографії). За ГОСТом допускається використання ікри-сирцю тільки 2-ї і 3-ї ступенів зрілості. При виробництві ж ікри по ТУ допускається використання ікри-сирцю від 1-го ступеня зрілості (недоспіла, слабка оболонка ікринок, рідкувата консистенція) до четвертої включно (переспіла, жесткувата оболонка ікринок, але більша й приваблива на вид, «апетитна» ікра). Очевидно, про цей варіант і мова йде у Вашій претензії.

У кожному разі - це ікра справжня, а не підробка (раз є голограма). Просто консистенція й смак продукту Вас не задовольнив? Це вже питання комбінації ціни ( ДЕРЖСТАНДАРТ - набагато дорожче) і якості (по ТУ ікра однаково якісна, але «попроще», чи що, з більшими допусками по параметрах зрілості ікри, але значно дешевше ГОСТа).

- У чому різниця між чорною й червоною ікрою? Яка ікра корисніша й містить більше корисних речовин для людини? І із скількох років можна давати ікру дітям?                          Запитання поставила Світлана.

- Згідно кодів ТН ВДЕ (товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності) – тільки чорна ікра класифікується як «ІКРА», а всі інші види ікр – лососева, щуча, тріскова, язева, минтаєва… і т.д. – це всього лише «ЗАМІННИКИ ІКРИ». Ось так! Такий особливий статус чорної ікри пояснюється тим, що в організмі людини вона засвоюється практично на 99,9% - вона вся корисна й без шкоди може вживатися в будь-якій необмеженій кількості: тобто - на скільки грошей вистачить! Адже середня ціна чорної ікри на сьогодні – близько 1500 доларів за кілограм! Від такої ціни й апетит пропасти може… Набагато ощадливіше та й з тією ж користю можна використовувати так звані «замінники ікри», і в їхньому ряду ікра лососевих (червона) стоїть на першому місці! Вона, звичайно, не засвоюється повністю як чорна, але запас зміцнювальних сили організму речовин і вітамінів має значний! Як і калорійність – 263ккал. на 100гр. Тільки потрібно враховувати, що, на відміну від чорної, вживання червоної ікри в більших кількостях може привести до підвищення холестерину. При тому, що навіть щоденні два-три бутерброди із червоною ікрою шкоди організму  не нанесуть. А дітям і підвищення рівня холестерину не загрожує - у зростаючому організмі весь холестерин іде на будівництво кісткового матеріалу. У ряді «замінників ікри» лососева відрізняється від інших видів ікр не по корисності й змісту вітамінів і корисних для організму речовин (усі ікри по даних параметрах ідентичні) – а по гастрономічних якостях: смак, колір, розмір ікринок. Одним своїм апетитним видом, що відіграють на світлі яскравим кольором, величезними розмірами зернистих ікринок - лососева ікра притягає до себе гурманів, створює атмосферу щастя й благополуччя, чим безсумнівно сприяє підйому настрою й зміцненню духовних, фізичних сил ослабленого організму людини.

- Червону ікру одержують із різних лососевих риб – горбуші, нерки, сьомги, чавичі. А ще яка рибка використовується для ікорки? Запитання поставив Стогнієнко.

- За ГОСТ-18173-2004 лососеву ікру роблять із наступних риб: кета, горбуша, кижуч, нерка, чавича, сима. Дика сьомга – у червоній книзі, вилов її заборонений. Сима – один з підвидів нерки – дуже рідко зустрічається в промислі. Чавича – королева лососевих – величезна «рибка» і жирна, і смачна…. але її мало! Промисловий вилов чавичі становить до 1тис. тонн у рік, тому в продажі її практично немає. А от вилов горбуші –  біля 400 тисяч тонн тільки по Камчатці за 2011рік - 80% від усього вилову лососевих! - тому вона в основному й реалізується на полках магазинів. По корисності й наявності мінеральних речовин і вітамінів – усі види лососевої ікри – практично РІВНОЗНАЧНІ! А от по гастрономічних властивостях (колір, смак, розмір ікринок) – дуже різняться: Ікра горбуші – жовта, середнього розміру ікринки  біля 4мм, ікра КЕТИ й ЧАВИЧІ – жовтогаряча, дуже велика - до 7-8мм. Ікра нерки й кижуча – яскраво червона (бордова), дрібна – 2-3мм і має незначний присмак гіркоти… Їжте – кому яка подобається!

- У яких лососевих ікра крупніше?

- Найбільша ікра в чавичі.Розмір ікринок досягає 8мм. Але в продажі її практично немає. З розповсюдженої продукції - ікра кети. Розмір ікринок 7мм. Спробуйте. Дуже смачно.

- Скажіть, будь ласка, а чи можна їсти червону ікру вагітним? Спасибі.

Запитання поставила Оксана

 - Можна й навіть потрібно. Усього два - три бутерброди із червоною ікрою забезпечать половину добової потреби в білку, фосфорі й повністю заповнить недолік йоду в організм, а це не тільки корисно для маляти, але приємно для мами. А гарний настрій під час вагітності – не менш важливо, чим здоров'я.

По-перше, червона ікра містить тваринний білок, який легко засвоюється, необхідний у цей час для будівництва органів плода. Протеїн червоної ікри засвоюється організмом практично повністю, чого не можна сказати про білок з м'яса й курки.

По-друге, у червоній ікрі є велика кількість лецитину – натуральної речовини, яка «поставляє» вітаміни й мінерали до кліток.

І по-третє, червона ікра є джерелом фолієвої  кислоти – одного з найважливіших елементів для вагітної жінки. Фолієва кислота попереджає пороки розвитку плода, відповідає за формування нервової системи дитину й усуває ризик передчасних пологів. От чому лікарі                    в обов'язковому порядку прописують вагітним фолієву кислоту – життєво необхідний елемент, як для мами, так і для дитини. Те, що в ікрі знаходиться цілий комплекс найважливіших вітамінів А, В, D і E – загальновідомий факт. На 10% ікра складається                             з жирів. Це найкорисніші поліненасичені жири (омега-3-кислоти), які перешкоджають нагромадженню холестерину в організмі, але в той же час дають енергію. Усі ці факти говорять про те, що ікру можна й навіть потрібно їсти під час вагітності й годівлі грудьми. Хоча унікальний комплекс речовин червоної ікри буде корисний кожному, у тому числі дітям від 3 років.

 - Є протипоказання при вживанні червоної ікри?

- Ікра протипоказана тільки, коли є алергія на морепродукти й проблеми із нирками.     

Не можна нею захоплюватися й людям з гострими формами гепатиту або холециститу. Усім іншим вона рекомендована й корисна. Особливо якщо ця ікра зроблена за  ГОСТом.

Ложка червоної ікри

Якщо у Вас є питання або побажання - їх можна задати в нашому форумі
http://ikra.ua/aad або пишіть нам на e-mail: JLIB_HTML_CLOAKING
Главная страница "IKRA.ua" Про ікру Як вибрати ікру Питання-відповіді

ТОВ «ГубернаторЪ Камчатки» — головне підприємство у великій структурі, що контролює виробництво, вилов лососевих, відбір ікри-сирцю, виробництво розвісної ікри, її розфасовка, доставка й реалізація в торговельних мережах України, Росії й зарубіжжя. Червона ікра наших торговельних марок «Губернаторъ Камчатки» і «Камчатський Посол» проводиться й розфасовується безпосередньо в районі вилову риби-сирцю.

 

 

Купити червону ікру

Продукція нашої компанії широко представлена ​​у всіх великих торгових мережах України. А також Ви можете замовити доставку ікри через наш інтернет-магазин - ikra.ua