Интернет-магазин красной икры IKRA.ua

×
(044) 451-54-22   0987569293   Контакти Допомога | Пошук | Мапа сайту | Корзина | Реєстрація                 ВХІД

Червона ікра їстівна і на Великий піст: сім тижнів не термін - їж червону ікоркою взапас!

Ікра з млинцями Ікра з млинцями

Існує думка, що У Великий піст рибу та ін рибні продукти можна є тільки два рази. На Блоговещенье - 7 квітня. І на вербну неділю - 12 квітня.

Великий піст починається за сім тижнів до свята Святої Пасхи і складається власне з Чотиридесятниці і пристрасної седмиці.
У перший день Великого посту наказується повне утримання від їжі.
У другий день Великого посту за статутом - сухояденіє: хліб, сирі овочі і фрукти - один раз на день, ввечері. Існуючий звичай утримуватися від їжі до причастя в середу діє за принципом: могій вмістити нехай вмістить.
В інші дні Чотиридесятниці, крім суботніх і недільних днів, рослинна їжа приймається один раз, без масла, у вечірній час. По понеділках, середах, п'ятницях - сухояденіє: хліб, сирі овочі і фрукти.
У суботні та недільні дні Великого посту дозволяється вживання звареної рослинної їжі, з маслом, причому двічі в день.
Вживання в їжу риби дозволяється тільки на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці - навіть якщо це Понеділок, або середу, або п'ятницю (якщо він не доводиться на Страсну седмицю) і в день Вербної неділі. У Лазареву суботу дозволяється рибна ікра - частіше червона, вона була розхожим делікатесом і на Русі.
У страсну седмицю Великого посту наказується сухояденіє, а в п'ятницю і суботу - повне утримання від їжі.
У Великий піст можна їсти тільки пісну їжу - каші (гречану, рисову, перлову, горохову), квасоля, картопля, овочі, фрукти, солону капусту, солоні або мариновані огірки, баклажани, гриби, кетчуп, томатну пасту, соки, компоти, сухарі , чаї, горіхи волоські, фундук, лісові горіхи, кеш'ю, хліб чорний і сірий, маслини.
По понеділках, середах і п'ятницях їсти можна тільки холодні страви - страви з сирих продуктів, що не містять в собі рослинного, пісного масла. По вівторках і четвергах можна їсти гарячу їжу - варені страви, але теж без рослинної олії. І тільки по суботах і неділях можна вводити в меню пісного харчування рослинна олія і трохи червоного вина - однак, це правило не поширюється на останній день Великого посту - суботу Страсного Великого тижня.
Тільки по неділях і суботах дозволяється їсти пісне, рослинне масло, пити трохи червоного вина. За особливим святковим датам, дням Великого посту можна їсти риби або рибні продукти, наприклад, в Лазареву суботу можна їсти червону і чорну ікру, ікру судака або іншої риби, а у Вербну неділю дозволяється урізноманітнити меню харчування у Великий піст стравами з риби.
Які найпопулярніші страви і продукти у Великий піст? В довгі тижні і дні Великого посту має сенс за дозволеними днях їсти самі різні супи з каш та картоплі, пісний розсольник, а також їсти смажених і тушкованих картоплю, варити каші з різних круп, заправляти їх грибами зі смаженою цибулею, зеленню, морквою, готувати тушковану капусту, їсти салати пісні з консервованою кукурудзою, квасолею, піч саму просту пісну випічку з борошна, води, цукру або меду, горіхів та соди.
Дотримуватися правил Великого посту чи ні, чи дотримуватись строго обмеженого меню і вибору продуктів у Великий піст чи ні, як саме харчуватися у Великий піст - кожна людина вирішує для себе сам. Ніхто не може примусити правильно харчуватися у Великий піст людини, якщо він внутрішньо ще до цього не готовий.
До харчування під час Великого за всіма правилами треба прийти з роками, але при цьому варто пам'ятати, що з дозволу священика вагітні жінки, хворі та літні люди можуть отримати офіційний дозвіл на послаблення в меню під час Великого православного посту. А вже постовать чи ні, як саме харчуватися в тижні і дні Великого посту - вирішувати Вам, і тільки Вам.
Великий піст: шостий тиждень
Шоста і остання тиждень святої Чотиридесятниці називається тижнем Квітна, квітконосні і кольорових від гілок, з якими Православна Церква згадує вхід Ісуса Христа в Єрусалим, зустрінутого народом гілками пальми. Православні слов'яни замінили пальму вербою - першим в наших широтах деревним чагарником, розпускати при весняному потеплінні. Тому в Україні цей тиждень традиційно іменується Вербною. Освячена в церкві верба в очах віруючих багаторазово посилювала притаманну їй спочатку плодоносну і цілющу силу.
Вся шостий тиждень Великого посту - це приготування віруючих до гідного прославлення Господа, який приїхав до Єрусалиму, щоб добровільно прийняти страждання заради спасіння людей. У п'ятницю на шостому тижні закінчується св. Чотиридесятниця, як час, призначений для покаяння. У неділю згадується вхід Господній в Єрусалим, і починається Страсний тиждень - спогад про останні дні земного життя Спасителя.
Особливою прикметою Вербної неділі вважалися вербні базари. Особливо вони були улюблені дітьми, так як на них був багатий вибір дитячих іграшок, книг, солодощів. Там же купували пов'язану пучками вербу. До пучку прив'язували прикраса - паперового ангелика. Він так і називався «вербний херувим». Крім того, дітям на цьому тижні дарували прикрашені солодощами і дрібними іграшками гілки верби.
Важливі дні
16 квітня, субота - Лазарева субота. У суботу 6-ї седмиці Великого посту згадується воскресіння Христом свого померлого друга Лазаря на четвертий день смерті, тому суботу називають Лазаревої. У Лазареву суботу починають святити вербні (пальмові, самшитові) гілочки, а також увечері було прийнято йти з храму додому із запаленою свічкою. Цю свічку, як правило, запалювали і на пасхальному куличе. У день Лазарєва воскресіння печуть хлібці у кількості, що відповідає членам сім'ї, в один із хлібців запікають гріш. У кого цей хлібець виявиться, той вважається щасливим або буде щасливий в майбутньому році; дівчатам це передвіщає вигідне і щасливе заміжжя.
 
17 квітня, воскресіння - свято Входу Господнього в Єрусалим (Вербна неділя), після якого починається Страсна седмиця. Це свято відзначається в недільний день за тиждень до святкування Світлого Христового Воскресіння, в пам'ять про урочисте Вході Господа Ісуса Христа в Єрусалим напередодні Хресних страждань. За церковною традицією, в цей день в храмах віруючі, як би зустрічаючи Господа, стоять на богослужінні з гілочками верб в руках (звідси й інша назва свята - Вербна неділя). Верби замінюють собою Вайян - пальмові гілки, які тримали в руках зустрічали Христа мешканці Єрусалиму.
 
Освячену вербу ставили на божницю і зберігали протягом року, застосовуючи в складні, небезпечні моменти життя. Пучок освяченої верби зберігають і до першого вигону худоби в поле, їм хльостають худобину, а потім встромляють під дах будинку, щоб уберегти худобу і забезпечити благополучне його повернення з пасовища. Ще у древніх слов'ян існувало повір'я, що верба володіє магічними властивостями. Вона нібито оберігає людей від підступів злих духів, охороняє худобу і посіви від усіляких лих. Є і звичай злегка ударяти один одного вербою, як би бажаючи один одному здоров'я. В даний час у Вербну неділю традиційно поминають всіх покійних і відвідують кладовища.
 
Харчування в шостий тиждень посту
 
11 квітня, понеділок - сира їжа без олії (сухоїдіння)
12 квітня, вівторок - варена їжа без олії
13 квітня, середа - сира їжа без олії (сухоїдіння)
14 квітня, четвер - варена їжа без олії
15 квітня, п'ятниця - сира їжа без олії (сухоїдіння)
16 квітня, субота - варена їжа з рослинною олією, дозволені вино і рибна ікра
17 квітня, неділя - варена їжа з рослинною олією, дозволені вино і риба
 
З понеділка по п'ятницю 6 седмиці за статутом дозволена варена їжа.
Віруючим дозволяється їжа з олією. Як виняток в понеділок, вівторок, четвер можна куштувати рибу. І взагалі в 6 тиждень пост кілька полегшується.
 
У Лазареву суботу Церква дозволяє вживати в їжу, крім пісних страв (не містять м'яса, молока, яєць, риби), ще й рибну ікру (червону, чорну, ікру судака та інших риб).
 
У свято Входу Господнього в Єрусалим пісне меню можна урізноманітнити стравами з риби. У старовину в Вербну неділю обов'язково варили ритуальну вербну кашу з нирками верби, а запечені в хлібці шишечки верби згодовували худобі, випікали печиво у вигляді вербні нирок («баранці»).
 
Рибні та пісні, і страви з ікрою - це джерело цінного тваринного білка і жирів. Саме перед складною, в плані жорсткості поста, Страсного седмицею такий відступ від пісного статуту вельми благотворно впливає на стан організму постить.
 
Рибу подають до пісного святкового столу: це і солона, маринована, сушена і копчена, смажена, відварна, парова і запечена риба. А також у складі різних страв: закусок, перших і других. Все ж постить можна порадити не зловживати жирною і солоною рибою, інакше це може порушити сольовий та жировий обмін і нашкодити організму. Краще починати вживання цього продукту поступово, в невеликих кількостях, у складі закусок і перших страв: ідеальні будуть салати зі свіжих і відварених овочів з рибою (наприклад, вінегрет з оселедцем і т.д.), а також пісний борщ з рибою і, звичайно , вуха.
 
Рибна ікра - не тільки делікатесний, але і висококалорійний продукт, що містить велику кількість вітаміну D. Ікру, втім, можна вживати не тільки в солоному вигляді, наприклад, ікру річкових риб можна обсмажувати або додавати її (червону ікру, наприклад) в салати, добре гармонує ікра, наприклад, з печеною картоплею.
За матеріалами Рунеті

 

ГубернаторЪ Камчатки

ГубернаторЪ Камчатки

Настоящая красная икра с Камчатки!

Leave a comment

*
*
*
Главная страница "IKRA.ua" Блог Рецепти страв з ікрою Червона ікра їстівна і на Великий піст: сім тижнів не термін - їж червону ікоркою взапас!

ТОВ «ГубернаторЪ Камчатки» — головне підприємство у великій структурі, що контролює виробництво, вилов лососевих, відбір ікри-сирцю, виробництво розвісної ікри, її розфасовка, доставка й реалізація в торговельних мережах України, Росії й зарубіжжя. Червона ікра наших торговельних марок «Губернаторъ Камчатки» і «Камчатський Посол» проводиться й розфасовується безпосередньо в районі вилову риби-сирцю.

 

 

Купити червону ікру

Продукція нашої компанії широко представлена ​​у всіх великих торгових мережах України. А також Ви можете замовити доставку ікри через наш інтернет-магазин - ikra.ua